9. joulukuuta 2010

Mosaiikkikurssi Siilinjärvellä

Ihmeellisten käänteiden kautta ajauduin syyslomaksi Siilinjärvelle paikallisen ortodoksiopiston mosaiikki-ikonikurssille. Kurssilla oli aloittelijoita, kuten allkirjoittanut sekä vanhoja konkareita, jotka aivan mielettömällä tarkkuudella ja kärsivällisyydellä rakensivat ikoneitaan. Kurssia veti venäläinen mosaiikkitaiteilija Juri Jarin sekä Ikonimaalari Tuulikki Likitalo.

En valinnut ensityökseni Kristus kuvaa, vaan ymmärrettävistä syistä kannatti aihe olla vähemmän haastava. Silmät kiinnostivat joten valitsin 500-luvulla vaikuttaneen Bysantin keisarinna Theodoran seurueessa olevan naisen lähtökohdakseni ja koitin saada kivenpalasista kasvoiksi tunnistettavat piirteet aikaiseksi. Menemättä tarkkoihin työselosteisiin mainittakoon että sementille mosaiikin teko vaati suhteellisen nopeaa vauhtia ja etenemistä alueittain. Jälkeenpäin sanoisin että sementin antama hieman suurpiirteisempi ja ehkä ekspressiivisempi jälki tuntui enemmän omaltani kuin tarkka vahatekniikka mitä konkarit käyttivät.
Ensimmäiset tekemäni alueet (silmät) onnistuivat mielestäni hyvin , seuraavat ok (leuka ja kaula) ja loput (tausta ja hiukset) ovat aika surkeat. Kotona kommenttit olivat: " Tämähän on hieno, näyttää ihan koulutyölle"
Työn valmistuminen edellytti myös kiven hakkaamisen opettelua, joka oli hyvin mukavaa puuhaa. Kysynkin nyt itseltäni että miksi sitten laitoit niitä kaakeleita siihen taustaan?

Olen hyvin tyytyväinen kurssiin ja oppimaani. Ymmärrys vanhaan tekniikkaan on syvempi ja kiinnostus mosaiikkiin entistä suurempi. Ammattitaidon täydentämistä siis parhaimmillaan!
Erityis kiitokset kurssin rouville päivittäisistä leivonnaisista.

Keisarinna Thedora seurueineen Ravenna 500-luvulta. Valitsemani lähtökohta vasemmalta katsottuna viides.

Työvaiheita


Työvaiheita

Kasvot (jotka kahden rouvan mielestä näyttävät tekijältään?)

Koko komeus


Opetta Juri Jarinin ikoni vahatekniikalla

Aini Moilasen ikoni syntyySiilinjärven ortodoksikirkko ja hautausmaa
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti